Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Φόρμουλα τιμολόγησης χειροποίητων

 

Πόσο πραγματικά σας κοστίζουν οι δημιουργίες σας;



Αν είστε επαγγελματίες χειροτέχνες τότε γνωρίζετε πως τα δημιουργήματα μας δεν τιμολογούνται με το μάτι, αλλά με μια συγκεκριμένη φόρμουλα. Όσοι δεν το ξέρατε, τώρα θα το μάθετε.
   Είναι μεγάλο λάθος να  κοστολογείτε τυχαία κάτι ρωτώντας τη γνώμη των δικών σας. Πρέπει να ακολουθείτε συγκεκριμένα βήματα, ώστε να μην "ρίχνετε" το δημιουργημα σας ή να μην το υπερκοστολογείτε.
   Αρχικά, πρέπει να έχετε υπολογίσει το κόστος των υλικών για κάθε τι. Πρέπει να ξέρετε τα πάντα από τη χαντρούλα, μέχρι το κορδονάκια ή την κόλλα που χρησιμοποιήσατε. Στα κορδόνια, σύρματα κλπ πρέπει να ξέρετε πόσο πάει το μέτρο και να μετράτε πόσο χρησιμοποιήσατε εσείς. Στο ασήμι πρέπει να ζυγίζετε κάθε φορά, καθώς η τιμή του αλλάζει. Στα υγρά υλικά, όπως βερνίκια, χρώματα κλπ, πρέπει να ξέρετε πάνω κάτω πόσα τεμάχια βγάζετε με το κάθε τι. Για παράδειγμα αν μια κόλλα ντεκουπάζ κάνει δέκα ευρώ και εσείς κάνετε 20 τεμάχια με αυτήν, τότε τα έξοδα της κόλλας είναι 50 λεπτά για το κάθε κομμάτι.
  Μπορεί να είναι βαρετό να κάνετε αυτή τη διαδικασία, αλλά μόνο έτσι θα ξέρετε πόσο ακριβώς σας κοστίζουν οι δημιουργίες σας και άρα πόσο πρέπει να πουληθούν.

ΦΟΡΜΟΥΛΑ
 κόστος υλικών + κόστος εργασίας x 2 = τιμή χονδρικής πώλησης
τιμή χονδρικής πώλησης x2  + ΦΠΑ=τιμή λιανικής πώλησης

   Ας εξηγήσουμε τώρα κάποια πράγματα. Αρχικά, το κόστος εργασίας. Αυτό φυσικά αναφέρεται στη δική σας εργασία και στο χρόνο που αφιερώσατε για να κάνετε το κόσμημα. Πρέπει λοιπόν να καθορίσετε πόσο θα κοστίζει η ώρα σας.
   Στην Ελλάδα κυμαινόταν γύρω στα 8 ευρώ. Τώρα με την κρίση έχει πέσει στα 5. Κάποιοι την κοστολογούν ακόμη λιγότερο...

Ας δούμε ένα παράδειγμα. 



Το ένα βραχιόλι μου κόστισε 0.60 λεπτά. Μου πήρε ένα τέταρτο για να το φτιάξω. Εγώ κοστολογώ την ώρα μου 6 ευρώ, άρα το τέταρτο 1,5 ευρώ.
(0,60 + 1,5) x 2=4.2 ευρώ είναι η κατώτατη τιμή που πρέπει να το πουλήσω χονδρική, σε ένα κατάστημα για παράδειγμα. Στη λιανική εφαρμόζετε την αντίστοιχη φόρμουλα.

  Φυσικά, πολλές φορές η τελική τιμή είναι εξωφρενική και το προϊόν μας γίνεται απρόσιτο, αλλά πάντα έχει σημασία πού απευθυνόμαστε. Αν για παράδειγμα πουλάτε στο etsy μπορείτε να εφαρμόσετε την πρακτική αυτή μιας και στο εξωτερικό και κυρίως στην Αμερική η ώρα του χειροτέχνη κοστολογείται πολύ ακριβότερα. Επιπλέον, σε περίπτωσεις όπως αυτή του etsy θα πρέπει να προσθέτετε στην τιμή την προμήθειά του και το paypal.
  Πάντα βέβαια, πρέπει να κοιτάτε και τον ανταγωνισμό, να βλέπετε δηλαδή πόσο κοστολογούν άλλοι αντίστοιχοι χειροτέχνες τα δικά τους δημιουργήματα.

   Στην Ελλάδα η αγορά του χειροποίητου έχει γίνει πολύ δύσκολη. Ή θα πρέπει να πουλάμε πολύ φθηνά για να προσεγγίσουμε τον μέσο καταναλωτή ή θα πρέπει να πουλάμε ακριβά για να προσεγγίσουμε αυτούς που έχουν μια μεγαλύτερη οικονομική άνεση. Η γνώμη μου είναι, αν ακολουθείτε το δεύτερο, να προτιμήσετε ακριβά υλικά που μπορούν να υποστηρίξουν μια ανεβασμένη τιμή. Για παράδειγμα, αν φτιάχνετε σκουλαρίκια από μέταλλο, προτιμήστε κούμπωμα ή κρίκο από ασήμι. Αν φτιάχνετε μακραμέ βάλτε έναν ημιπολύτιμο λίθο, κάτι τέλος πάντων μικρό που θα δώσει μια άλλη πινελιά στην περιγραφή της δημιουργίας σας και θα δικαιολογήσει την τιμή του.

Σχολιάστε από κάτω και μοιραστείτε τη γνώμη σας. Είναι σημαντικό να ανταλλάζουμε απόψεις και να ενημερωνόμαστε όσο περισσότερο γίνεται.




6 σχόλια:

  1. Πολυ ενημερωτικο και χρησιμο το αρθρο σας. Θα μου επιτρεψτε, ομως, μαθηματικος γαρ, να επισημανω ενα λαθος στον τυπο. Απαραιτητη ειναι η χρηση μιας παρενθεσης στο κοστος χονδρικης. Με βαση το παραδειγμα σας, θα επρεπε να γραφει : (κοστος υλικων +κοστος εργασιας) χ 2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρησιμοτατο άρθρο!Δεν είμαι επαγγελματίας αλλά ερασιτέχνης,ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που μου ζήτησαν τιμή για κάτι που ειχα φτιάξει κ τους αρεσε.Ο υπολογισμός μου πάντα ανακριβής!Μου παραγγελναν αυτό που ήθελαν κ στην επανάληψη διαπίστωνα οτι ειχα μπει μέσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη νομίζεις, κι εγώ τα ίδια λάθη έκανα. Πρέπει να υπολογίζουμε όλα τα υλικά και το χρόνο μας. Κι αυτός μετράει!

      Διαγραφή
  3. Η πληρωμή της εργασίας στην τιμή των 5 και 8 ευρώ για κάτι χειροποίητο είναι απίστευτα μικρή. Στις σχολές λένε ότι το ελάχιστο που λαμβάνεις την ώρα είναι 10 ευρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σας. Ασχολούμαι με την δημιουργία χειροποίητων σαπουνιών και θα ήθελα την βοήθεια σας. Εάν για εμένα ένα τεμάχιο σαπουνιού κοστίζει 2,50€ και η ώρα εργασίας μου κοστίζει (ας πούμε) 8,00€ +24% το ΦΠΑ τότε ποσό πρέπει να πουλήσω το σαπούνι για να έχω ένα Α κέρδος; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή