Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Χειρoτέχνες, ακρίβεια και upcycling...

   Η κρίση έχει επηρεάσει κάθε τομέα, μαζί και όλους εμάς τους χειροτέχνες, είτε είμαστε επαγγελματίες, είτε ερασιτέχνες. Εκτός από τις τιμές των προϊόντων μας, που τις έχουμε ρίξει στα τάρταρα, πέρα από το γεγονός ότι η ώρα που χρειάζεται κάθε χειροτέχνημα κοστολογείται ελάχιστα ή και καθόλου, σημαντικό πλήγμα αποτελεί το υψηλό κόστος των υλικών.
   Κάθε είδος χειροτεχνικής ενασχόλησης έχει μεγάλα έξοδα, κι εκεί που δεν το περιμέναμε φτάσαμε να έχουμε ένα ακριβό χόμπι!Οτιδήποτε κοστίζει πανάκριβα, χάντρες, κορδόνια κλπ. - για να μη συζητήσουμε για decoupage και για όλα τα υλικά που αυτό απαιτεί.
   Φυσικά, δε μπορώ να το ρίξω στα καταστήματα -κάπως πρέπει και να αυτά να επιβιώσουν, μιας και κάθε ελληνική μικροεπιχείρηση έχει φτάσει πλέον να φυτοζωεί και να επιβιώνει με το ζόρι. Ωστόσο, δε μπορώ να παραβλέψω τον αντίκτυπο που έχει σε όλους εμάς όλη αυτή η ακρίβεια.
   Ψάχνοντας λοιπόν εναλλακτικές ανακάλυψα το upcycling. Στην αρχή ενθουσιάστηκα και έπειτα εθίστηκα! Upcycling είναι κάτι σαν δημιουργική ανακύκλωση. Είναι η δημιουργική επαναχρησιμοποιήση των σκουπιδιών μας και όλων των περιττών πραγμάτων που γεμίζουν τα συρτάρια και τις ντουλάπες μας. Είναι επίσης η αξιοποίηση κοινών υλικών που βρίσκονται σε αφθονία γύρω μας και στο σπίτι μας (λουλούδια, φύλλα, ξυλαράκια, πετρούλες, χαλίκια, καρποί, ακόμα και μπαχαρικά, όπως κανέλα, μπαχάρι, γλυκάνισος). Το βασικό χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας του upcycling είναι ότι παίρνεις κάτι άχρηστο και μεταμορφώνεις σε κάτι όμορφο, σε κάτι που έχει μια νέα ιδιότητα και πολύ μεγαλύτερη αξία.
   Το καλύτερο κομμάτι είναι το κόστος. Είναι πραγματικά μηδαμινό και δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να τιμολογήσουμε τη δουλειά μας, τη φαντασία μας και τη δημιουργικότητά μας. Παρακάτω σας δίνω μερικές απλές ιδέες για πράγματα που μπορείτε να αξιοποιήσετε.

1. Φελλός: Εύκολο υλικό που βρίσκεται σε κάθε σπίτι και μπορούμε να τον μεταμορφώσουμε με κάθε τρόπο! Μπορούμε να τον κόψουμε και να τον χρωματίσουμε. Μπορούμε να τον μετατρέψουμε σε χίλια δυο πράγματα. Αναζητήστε στο διαδίκτυο ιδέες για cork jewelry και θα εκπλαγείτε!
Σκουλαρίκια από χρωματισμένο φελλό.
Πατήστε ΕΔΩ για περισσότερες ιδέες με φελλό.


2. Πλαστικό: Το έχουμε σε αφθονία στα σπίτια μας σε πλαστικά μπουκάλια και άλλου είδους συσκευασίες. Ομολογώ ότι δεν είναι το αγαπημένο μου υλικό, αλλά πολλοί χειροτέχνες φτιάχνουν υπέροχα πράγματα με αυτό το ταπεινό υλικό.

Βρείτε ΕΔΩ άφθονες ιδέες για δημιουργίες με πλαστικά μπουκάλια. 

3. Χαρτί: Το αγαπημένο μου και το πιο εύκολα μεταμορφώσιμο. Μπορείτε να κάνετε τα πάντα με το χαρτί, χωρίς να αγοράσετε ειδικά χαρτόνια και χρωματιστά χαρτιά χειροτεχνίας. Αξιοποιείστε ό, τι έχετε σπίτι σας, από χαρτιά περιοδικών και εφημερίδων μέχρι και χαρτί υγείας -ναι, χαρτί υγείας, μην ξεχνάτε το paper mache ή αλλιώς παπιέ μασέ.
Σελιδοδείκτες με σελίδες περιοδικού.

Σκουλαρίκια από εφημερίδα.
Βρείτε ΕΔΩ τις οδηγίες για να φτιάξετε τα παραπάνω χάρτινα λουλούδια.

Βρείτε ΕΔΩ περισσότερες ιδέες.
Βρείτε ΕΔΩ ιδέες και οδηγίες για παπιέ μασέ.

4.Παλιά υφάσματα: Άπειρες δημιουργίες, άπειρες ιδέες και πολλά άχρηστα ή φθαρμένα ρούχα στην ντουλάπα μας!

Βρείτε ΕΔΩ ιδέες.

4. Υλικά από τη φύση. Είναι ένα trend της εποχής, τα κοσμήματα από πέταλα λουλουδιών. Επίσης μπορείτε να αποξηρένετε φύλλα, να παίρνετε βότσαλα από τη θάλασσα και φυσικά να μεταμορφώνετε τα θαλασσόξυλα.
Δαχτυλίδια με αποξηραμένα φύλλα.

Βρείτε ΕΔΩ οδηγίες βήμα βήμα για το πώς να φτιάξετε τα παραπάνω δαχτυλίδια.

Βρείτε ΕΔΩ ιδέες για κοσμήματα με λουλούδια.

5. Οτιδήποτε! Θα δείτε που μόλις αρχίσει η ενασχόληση με το upcycling ό, τι κι αν πέφτει στα χέρια σας θα αποκτά μια επιπλέον πιθανότητα. Η φαντασία σας θα του δίνει ένα σωρό διαφορετικές μορφές.
Tσάντες από σουπλά! Τα λουλούδια είναι από πλαστικό μπουκάλι!!!
Οδηγίες βήμα βήμα για τις τσάντες θα βρείτε ΕΔΩ

Προφανώς χρειάζονται και άλλα υλικά, που πλαισιώνουν και διαμορφώνουν το χειροτέχνημα, όμως αυτά δεν είναι το κύριο υλικό και άρα είναι φθηνά. Τα συνήθη που εγώ χρησιμοποιώ είναι κόλλα ατλακόλ και χρώματα. Το πιο ακριβό υλικό που αξιοποιώ είναι το υγρό γυαλί, που ωστόσο βγάζει πολλά τεμάχια.

Σας εύχομαι καλή δημιουργία. Στην τελική, η δημιουργηκότητά μας είναι αυτό μας κάνει να χαμογελάμε περισσότερο κάθε μέρα. :)


ΕΔΩ θα βρείτε το profil μου στο instagram, όπου ανεβάζω συνεχώς φωτογραφίες με upcycled δημιουργίες.

ΕΔΩ θα βρείτε την ολοκαίνουρια σελίδα μου στο facebook, όπου θα ανεβάζω upcycled δημιουργίες, video και οδηγίες.

ΕΔΩ θα βρείτε περισσότερες ιδέες στο pinterest.

Υ.Γ. Αν έχετε περισσότερες προτάσεις μοιραστείτε τες μαζί μας. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι υπάρχει ειδικό section στο blog μου, όπου ανεβάζω τις δικές σας δημιουργίες ;)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου