Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Πώς η χειροτεχνία βοηθά την ψυχολογία μας;


Οι αρετές της χειροτεχνίας και η επίδρασή της στην ψυχολογία μας.



Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να παραδεχτούμε πως οι καιροί που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Η καθημερινότητα είναι έντονη και το άγχος, που τρώει τον καθέναν μας, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Σύνηθες φαινόμενο είναι πλέον η κατάθλιψη και εξίσου συχνό άνθρωποι να υποφέρουν από διάφορες παθήσεις οι οποίες προκύπτουν από το στρες και την καθημερινή πίεση. 
   Δυστυχώς, δε μπορώ να βρω μια κοινή λύση σε αυτό. Ο καθένας πρέπει να αναζητήσει τους ολόδικούς του τρόπους διαχείρισης αυτής της κατάστασης. Ωστόσο, μπορώ να σας βεβαιώσω πως η χειροτεχνία, η τέχνη και γενικότερα η δημιουργία συμβάλλουν σημαντικά στο να ομορφύνει έστω και λίγο η καθημερινότητά μας.

   Συγκεκριμένα:


  1. Μέσα από την τέχνη και τη χειροτεχνία έχουμε λίγο χρόνο αποκλειστικά για τον εαυτό μας. Μένουμε "μόνοι" μας, ακόμη κι αν γύρω μας υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι. Το μυαλό μας επικεντρώνεται σε κάτι χαλαρώνοντας από την ένταση. Θα έχετε παρατηρήσει ότι δημιουργώντας πολλές φορές ξεχνάμε πόσο γρήγορα πέρασε η ώρα! Είναι επειδή αφοσιωνόμαστε σε κάτι που μας προσφέρει χαλάρωση.
  2. Εκφράζουμε τη δημιουργικότητά μας, κάτι που μέσα στην καθημερινότητα δεν μας επιτρέπεται εύκολα. Αν κάποιος νιώθει δημιουργικός στη δουλειά του, τότε είναι τυχερός! Οι περισσότεροι ωστόσο, και πολλοί που κάνουν δυο δουλειές για να επιβιώσουν, δεν έχουν αυτό το προνόμιο. Η δημιουργικότητα είναι μια βασική ανάγκη του ανθρώπου, η οποία ανεβάζει την ψυχολογία και του προξενεί αισθήματα χαράς και πληρότητας.
  3. Η δημιουργία προσφέρει εκτόνωση. Πολλές φορές νιώθουμε έτοιμοι να εκραγούμε και είμαστε φορτισμένοι με αρνητικά συναισθήματα. Η δημιουργία μας αποφορτίζει από όλα αυτά, έστω και για λίγο. Διοχετεύουμε σε αυτήν την ένταση μας μετατρέποντας την σε κάτι όμορφο.
  4. Τέλος, η χειροτεχνία και κάθε είδους δημιουργία μας δίνει ικανοποίηση. Όταν βλέπουμε το δημιούργημά μας, πέρα από την αισθητική απόλαυση που αυτό μας προσφέρει, γεμίζουμε με αισθήματα χαράς. Η δε ικανοποίηση έρχεται όταν το αντικείμενο που προήλθε από τα χεράκια μας το βλέπουμε να κοσμεί το σπίτι μας, το χρησιμοποιούμε ή το φοράμε.

Όλα αυτά τα γράφω γιατί βλέπω πώς έχει επιδράσει η χειροτεχνία στη δική μου ζωή. Με το πέρασμα των χρόνων κατάλαβα πως δημιουργώ όχι μόνο για να πουλήσω και να βγάλω κέρδος, αλλά κυρίως γιατί μου αρέσει και γιατί η δημιουργία έχει θετικά αποτελέσματα στη ζωή μου.

Συνεπώς, δημιουργείστε! Μην απογοητεύεστε αν δεν πουλάτε. Δημιουργείτε πρώτα για εσάς και μετά για τους άλλους. Αν η τέχνη σας ευχαριστεί αφιερώστε της λίγο χρόνο και απολαύστε όλα αυτά που σας προσφέρει.
 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου