Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Μπορείς να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα;

 Πριν λίγο καιρό είχε τύχει να διαβάσω κάποια άρθρα για ανθρώπους που θέλοντας να επιβιώσουν μέσα στην κρίση έκαναν το χόμπι τους επάγγελμα. Πριν λίγες μέρες οι ειδήσεις του ΑΝΤ1 είχαν ένα ρεπορτάζ με αυτό ακριβώς το θέμα, άνθρωποι που για κάποιο λόγο έμειναν άνεργοι ή νοικοκυρές που χρειάζονταν πλέον εισόδημα, στράφηκαν στη χειροτεχνία προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζειν.
 Οι άνθρωποι που αναφέρονταν και στις δυο περιπτώσεις έλεγαν πολύ αισιόδοξα πως όποιος θέλει μπορεί να βρει λύση ακόμη και στην οικονομική κρίση και πως είναι ακόμη καλύτερο να ζεις από δημιουργίες που έφτιαξαν τα ίδια σου τα χέρια.
 Συμφωνώ κι επαυξάνω και είναι κάτι που θα ήθελα εγώ και πολλοί άλλοι να καταφέρουμε. Πώς όμως το κατάφεραν αυτοί - αν το ΄χουν όντως καταφέρει; Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να ζήσεις από τις δημιουργίες σου ειδικά τώρα που ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, που κινέζικα πάμφθηνα προϊόντα κατακλύζουν την αγορά και που η πλειοψηφία των γυναικών ασχολείται με τη χειροτεχνία και την καλλιτεχνική δημιουργία.
 Πώς λοιπόν να ζήσεις από το χόμπι σου και τι έκαναν αυτοί που εμείς δεν έχουμε προσπαθήσει; Και πώς να κάνει κανείς το μεγάλο βήμα και να πει ότι θα ζει μόνο από το χόμπι του, ειδικά τώρα που για να βγάλεις άδεια χειροτέχνη κάνεις έναρξη στο ΤΕΒΕ;!
 Δεν ξέρω αν εγώ τα βλέπω πολύ δύσκολα ή αν όντως είναι έτσι. Θα ήθελα πολύ ν' ακούσω και τις δικές σας απόψεις. Ποιός ξέρει ίσως έτσι βρούμε όντως το μονοπάτι σε αυτό που θέλουμε τόσο πολύ, να δημιουργούμε με αγάπη και να μπορούμε να ζούμε από αυτό.

5 σχόλια:

  1. Και εγω πολύ δύσκολα τα βλέπω με την χειροτεχνία! Λόγω κρίσης πολλοί στράφηκαν στα χειροποίητα... Είτε για ένα έξτρα εισόδημα, είτε για να εξοικονομηθούν χρήματα στην οικογένεια... π.χ. πλέκοντας ή ράβοντας τα ιδία ρούχα... Και οι υπόλοιποι που δεν χειροτεχνούν.... λόγω κρίσης... αδυνατούν να διαθέσουν χρήματα προς αγορά των χειροτεχνημάτων! Το δε ΤΕΒΕ.... ας μην το συζητήσουμε καλύτερα!! Είκοσι χρόνια τα παλευώ αλλά πλέον πάμε για διακοπή!!! Μακάρι να μπορούσα να έχω την δουλειά μου και για χόμπι!!! Μακάρι να μπορούσα να κάνω και το χόμπι μου δουλειά!!! Μακάρι να μπορουσα να κάνω και τα δυο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο. Τα πράγματα είναι όντως πολύ δύσκολα, αλλά με αισιοδοξία και δημιουργικότητα ελπίζω κάτι να καταφέρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ θα ήθελα κι εγώ να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα κι ας μην γινομουν εκατομμυριουχος.... φτάνει να μπορούσα βέβαια να ζήσω αξιοπρεπως με όσα θα εβγαζα,,.... οι καιροί είναι δυσκολοι όμως κ, προσωπικά,δεν τολμω να στραφω προς τα εκεί.....δυστυχώς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ θα ήθελα κι εγώ να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα κι ας μην γινομουν εκατομμυριουχος.... φτάνει να μπορούσα βέβαια να ζήσω αξιοπρεπως με όσα θα εβγαζα,,.... οι καιροί είναι δυσκολοι όμως κ, προσωπικά,δεν τολμω να στραφω προς τα εκεί.....δυστυχώς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι θα το θέλαμε... Μακάρι κάποτε να το καταφέρουμε...

      Διαγραφή