Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΙ ΤΙΜΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ;

  Κορίτσια μου τον τελευταίο καιρό μου έχει ανέβει το αίμα στο κεφάλι με τις τιμές που βλέπω να βάζουν οι χειροτέχνες στα δημιουργήματα τους, αλλά και με τις τιμές που βάζω εγώ η ίδια. Ένα έχω να πω: Το έχουμε ξεφτιλίσει!
  Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, λεφτά δεν υπάρχουν, ούτε αγοραστικό κοινό και πλέον 1 στις 5 ασχολούνται με χειροτεχνίες. Όλα αυτά κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την εύρεση πελατών, αλλά και την πώληση των προϊόντων μας. Έτσι, έχουμε φτάσει στο σημείο να πουλάμε σε εξεφτελιστικές τιμές. Το καμπανάκι μου χτύπησε όταν έλαβα μέρος σ' ένα μπαζάρ και μια πελάτισσα με τυραννούσε μισή ώρα για ν' αγοράσει ένα ζευγάρι σκουλαρίκια, που το πούλαγα μονο 3 ευρώ!
  Ξέρω πως είναι πολύ όμορφο κάποιος ν' αγοράζει ένα δημιούργημα σου, να τον βλέπεις να διαλέγει μέσα από τη γκάμα των προϊόντων σου να σχολιάζει και να εκτιμά τη δουλειά σου. Η πικρή αλήθεια ωστόσο είναι πως θα εκτιμούσε τις δημιουργίες σου, αν δεν τις παζάρευε στα 2/3 ή ακόμη και στο μισό της αρχικής τιμής.
 Οι πελάτες, αλλά κι εμείς οι ίδιες έχουμε ξεχάσει πως για να φτιάξουμε κάτι, πέρα από τα υλικά χαλάμε κόπο και χρόνο. Βάζουμε τη φαντασία, το μεράκι και την αγάπη μας για δημιουργία. Ακόμη κι αν χρησιμοποιούμε πλαστική σακούλα, για να την κάνουμε να μοιάσει με αριστούργημα ξοδεύουμε ώρες πάνω από τον πάγκο εργασίας. Αν εμείς δεν εκτιμήσουμε τις ώρες αυτές, πώς θα τις εκτιμήσει ο πελάτης;
 Το μόνο που έχω να σας προτείνω, πριν τιμολογήσετε τις κατασκευές σας, είναι να υπολογίσετε καλά πόσο κόστισαν τα υλικά σας και να μην υποτιμήσετε  τον κόπο και το χρόνο που έχετε αφιερώσει. Αξίζουν πολύ και αν οι πελάτες δεν τον καταλαβαίνουν, υπάρχουν πληθώρα τα κινέζικα καταστήματα και τα one euro shop! 

 ΥΓ: Αναμένω σχόλια και απόψεις!


30 σχόλια:

  1. Μου ετυχε κι εμενα αυτο! Μια πελατισσα ενω μου ειχε κανει παραγγελια δυσαρεστηθηκε οταν ακουσε την τιμη! Εκτος ων φυτικων προιοντων που φτιαχνω,μιλαω για χειροποιητα ζωγραφιστα μπουκαλακια, που τα ζωγραφιζω στο χερι με οδοντογλυφιδα παρακαλω! Ουτε ντεκουπαζ ουτε τπτ τετοιο! Κανω το σχεδιο και επειτα το ζωγραφιζω με το χερι! Η συγκερκιμενη παραγγελια ηταν 3 μπουκαλια και μου πηρε μια εβδομαδα να τα τελειωσω! 8 ευρω το ενα δεν νομιζω οτι ειναι πολλα για τον κοπο και το μερακι μου!! Σε καταλαβαινω απολυτα λοιπον!! Εκτιμησε το χρονο και τον κοπο που βαζεις πανω σε καθε δημιουργημα σου και μην τα κοστολογεις τοσο χαμηλα γιατι κανεις δεν θα τα εκτιμησει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά οι παραγγελίες είναι μεγάλο δράμα. Εμένα μου έχει τύχει να μου κάνει η άλλη παραγγελία, να της τα στείλω και μετά με διαγράφει από φίλη στο facebook! Φυσικά δεν πήρε ποτέ τα πράγματα, τα οποία τα είχα στείλει με αντικαταβολή. Τσάμπα ο κόπος και τα έξοδα.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα!
    Ανήκω στην κατηγορία που φτιάχνω διάφορα "μπιχλιμπίδια" για φίλους και γνωστούς αλλά λατρεύω να ψωνίζω από πάγκους με χειροποίητα (σε βαζάρ ή απο υπαίθριους μικροπωλητές).
    Ως γνώστης εκ των "έσω" της κατασκευής και του κόστους των υλικών, πολλές φορές έχω μείνει άφωνη όταν ακούω υπερτίμηση των κατασκευών αλλά ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία να παζαρέψω το οτιδήποτε γιατί πολύ απλά τα υλικά μπορεί να ναι "φτηνά", αλλά ο άλλος μπορεί να χει χάσει ώρες ή μέρες ακόμη για αυτό το "δημιούργημα". Αν μου φανεί υπερβολική η τιμή δεν αγοράζω απλά θαυμάζω (σα το μουσείο ένα πράμα)....και προχωράω στον επόμενο που μπορεί να χει κάτι πιο οικονομικό που να μου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι! Απλά εσύ λειτουργείς με αυτό τον τρόπο γιατί δημιουργείς και η ίδια και ξέρεις ότι για να φτιάξεις κάτι υπάρχει μια χρονοβόρα διαδικασία. Και σε ό, τι αφορά τους πάγκους με πανάκριβα χειροποίητα, εγώ απορώ, πουλάνε άραγε τίποτα; Χα, η εποχή των άκρων, ή πουλάμε πάμφθηνα μπας και βγάλουμε κάνα ευρώ, ή πουλάμε πανάκριβα κι ελπίζουμε στους ματσωμένους πελάτες.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα!
    Μου είχε τύχει σε ένα μπαζάαρ πριν από 2 χρόνια 2 κοπέλες να δοκιμάζουν ένα ζευγάρι σκουλαρίκια με γυάλινες πέρλες και πλεχτό με το βελονάκι μοτίφ με σύρμα το οποίο πουλούσα 5€ (το είχα ήδη κατεβάσει από τα 7€) και τους φάνηκαν ακριβό και επέμεναν να τους το αφήσω στα 3€. προσπαθούσα να τους εξηγήσω ότι είναι χειροποίητο και πλεγμένο στο χέρι με βελονάκι κλπ κλπ και δεν τον αγοράζαν αν δεν τους έκανα έκπτωση.Στην τελική τους το άφησα στα 4€ και το πήραν με κρύα καρδιά βέβαια και στους υπόλοιπους πάγκους κοιτούσαν βραχιόλια τα οποία κόστιζαν 10 και 15€ τα οποία είχαν μόνο ένα κομμάτι δέρμα και μια χάντρα (χωρίς να θέλω να θείξω τη δουλειά κανενός με συγχωρείτε)και αμέσως τα αγόρασαν χωρίς να ζητήσουν έκπτωση. Αμέσως μετάνιωσα που τους το χρέωσα πολύ λιγότερο από όσο το πουλούσα και ας μην το παίρνανε.Η ουσία κατάλαβα είναι να μην υποτιμούμε τις δημιουργίες μας γιατί και χρόνο σπαταλάμε και χρήμα. Το πόσο κοστίζουν τα υλικά που χρησιμοποιούμε ποικίλουν ανάλογα με το τί φτιαχνουμε είτε μπορεί να είναι φτηνά είτε ακριβά όπως φυσικές πέτρες κοράλλι κλπ. όμως ο χρόνος και ο κόπος και για να τα αγοράσουμε (πχ εισήτηρια για να μετακινηθούμε ή κόστη μεταφοράς από ταχυδρομείο)και για να φτιάξουμε κάποια κατασκευή ή οτιδήποτε φτιάχνει η καθεμία από εμάς δεν τιμολογείται.Το ίδιο ισχύει και με τα πλεκτά κοσμήματα ή αξεσουάρ με τα οποία ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό τα οποία χρειάζεται αρκετός χρόνος να τελειοποιηθούν.
    Ζητώ συγνώμη για το μεγάλο μου ποστ!
    Καλό βράδυ φίλες μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για σας και απο μ'ένα. Το πρόβλημα με τα χειροποίητα ειναι οτι συνήθως ο δημιουργός φτιαχνει κατι μοναδικό καθε φορα και αυτό απαιτη χρόνο. πρέπει να υπάρχει μια ισσοροπία ανάμεσα στο υλικό και την ''ιδέα''. Κατα την γνώμη μου δεν θα ξοδευα πολυ χρόνο με μια πλαστική χάντρα, θα εφτιαχνα κατι απλό για τον πελατη που δεν θα καταλάβει και δεν θα εκτιμήση. Αν και αυτό με την εκτίμηση ειναι λίγο τραβηγμένο γιατι οπως και να το κανουμε μοιλάμε για χρηστικά αντικημενα και αξεσουαρ και πρέπει να εχουμε στο μυαλό μας οτι αυτό βλέπει και ο κοσμος, δεν φτιαξαμε την Μονα Λιζα ουτε ειμαστε ο Νταλί.Και η γιαγιά μου ξοδευε χρονο να πλέξει και να κεντήσει....και μας τα χάριζε.Μπορει να φτιαξεις αριστουργήματα απο υλικά που θα πετούσες και μπορεί να ξοδέψεις ωρες να κεντήσεις, να πλέξεις ή να ζωγραφίσεις κατι αλλα δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι αυτό που πλέκεις εσύ σε 2 ώρες η μηχανη το βγάζει σε 2 λεπτά και αυτό που μετράει γι'αυτόν που το αγοράζει ειναι το αποτέλεσμα. Οπότε ίσως πρέπει να δουμε το χειροποίητο απο μια καινούργια οπτική και σε συνδιασμό με τις εποχές που ζούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα γι' αυτό ακριβώς λέω, αν ο πελάτης θέλει κάτι πολύ φθηνό, δε χρειάζεται να πάρει το χειροποίητο, υπάρχουν και τα βιομηχανικά. Και κατά τη γνώμη μου έχουμε ήδη προσαρμοστεί στις εποχές, αλλιώς καμιά δεκαριά χρόνια πιο πίσω, θα τα πουλάγαμε όλα σε τριπλάσιες τιμές.

      Διαγραφή
  5. Γεια σας... Πλέκω και 'γω και αν και είμαι καινούργια θεωρώ ότι κοστολογώ σωστά τα προϊόντα μου(σκουφάκια 6ε, κασκόλ 15-20ε, τσάντες 15-25ε)... Ωστόσο έχω δει σε πολλά site πολύ υψηλές τιμές. Τι να σας πω... Μου φαίνεται λάθος την εποχή αυτή! Δεν ξέρω για σας αλλά νομίζω επίσης ότι δεν μπορείς να το έχεις ως μοναδικό επάγγελμα(λόγω των πολλών ωρών)... Οπότε δεν δικαιολογείται κάτι όπως -είδα χαρακτηριστικά- τα "φρουφρού" κασκόλ να τα πουλάμε 25ε.. Είναι κλοπή προς τον πελάτη! Πέρα από αυτά νομίζω περισσότερη σημασία -ΠΑΝΤΑ- έχει το marketing. Και όχι ο πελάτης αν έχει για να δώσει... Αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς δε μπορείς να ζήσεις από τις δημιουργίες, αν και όλες θα το θέλαμε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. kalimera koritsia, kai ta dika moy dimiourgimata ksero oti tous fenounte poles fores akriva den kseroun omos poses ores mou pernei to kafe giana to ftiakso, an to paris analoga me to xrono pou xreazese tote den einai akriva alla ftina, giafto den katevazo tis times opios thelei na to parei as to parei, kalitera na kano ligotera para na kourazome mera nixta kai sto telos na niotho apogoitevmeni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. συμωνω απολυτα με το κειμενο που αναρτησες!!!αλλα επισης εμενα μου εχει ανεβει κ το αιμα στο κεφαλι με καποιες κοπελες που λενε οτι κανουν χειροποιητα κοσμηματα κ κανουν απλα ενα κολιε περασμενο σε μια μισινεζα με πολυ χαμηλης ποιοτητας χαντρες κ το πουλανε 20 κ 30 ευρω!!μαρεσουν τα χειροποιητα πραγματα,ψωνιζω χειροποιητα που μαρεσουν κ ας μπορω να τα φτιαξω η ιδια,υποστηριζω τις πρωτοτυπες ιδεες κ εχω προωθησει φιλες μου σε πελατες μου!!εχω τελειωσει διοικηση επιχειρησεων 1η σχολη κ τεχνικος αργυροχρυσοχοοιας ως δευτερη κ παω για τριτο πτυχειο στο παραγωγικο κοσμημα,ασχολουμε 4 χρονια με χειροποιητα πραγματα κ αξεσουαρ εχω λαβει μερος σε πανευρωπαικους διαγωνισμους κ εχω κατσει εχω πληρωσει σεμηναρια για διαφορες τεχνικες κ εχω φαει κ αλλες ποσες ωρες για να βγαλω αλλες τεχνικες μεσω ιντερνετ!σας τα λεω ολα αυτα οχι για να ψωνιστω αλλα για να δειτε ποσο εχω δουλεψει για αυτο που αγαπαω!!εχω βαρεθει λοιπον κ να υποτιμαω την δουλεια μου μιας κ ενα ζευγαρι σκουλαρικα με καλης ποιοτητας ημιπολυτιμους το δινω στα 7 ευρω κ βλεπω αλλες που λενε οτι κανουν κοσμημα κ εκτος απο τερατουργηματα εχουν καβαλησει ενα καλαμι κ πανε!!εγω εχω φτασει να λεω οτι ασχολουμε με τα χειροποιητα κ να αναρωτιεμαι τι εχουν καταλαβει οτι κανω,παντου ασχολουνται με χειροποιητα αλλα ας ειμαστε κ λιγο ρεαλιστες!!!κ κριση υπαρχει οποτε δεν μπορουμε να βαζουμε τρελες τιμες κ μερακι υπαρχει οποτε πρεπει να το ανταμιβουμε!!!πρεπει να υπαρξει ισσοροπια!!δεν θελω να κοροιδευω τους πελατες μου αφου οι περισσοτεροι ειναι κ φιλοι μου,θελω ακομα κ το πιο φθηνο κομματι μου να μην το επαναλαμβανω ωστε να νιωθει μοναδικη αυτη που το φοραει κ θελω να μπορουν να αγορασουν ολοι απο μενα κατι!!για αυτο εχω κλιμακα στις τιμες μου,τα πολυ ακριβα τα φτιαχνω κατοπιν παραγγελιας!φροντιζω ολοι να μπορουν να βρουν κατι απο 4 ευρω εως 25!!ας μην ξεφτιλιζουμε λοιπον ουτε την πιατσα αλλα ουτε κ την δουλεια μας,σκεφτειται αν σας αρεσε να σας το κανει αυτο ο κρεοπωλης η ο μαναβης σας δεν θα νιωθατε ασχημα σαν πελατες?κ να ξερετε κ κατι ακομα οσο χρονο κ να νομιζετε οτι εχετε για να φτιαξετε κατι πολυ φθηνο κ εμπορικο παντα θα υπαρχει ενα εργοστασιο με πιο φθηνο εργατικο δυναμικο να βγαζει ποσοστητες!βαλτε λοιπον την φαντασια σας να δουλεψει κ φτιαξτε λιγα κ καλα κομματια που δεν θα σας βγουν πολυ ακριβα για να εκτιμηθουν!!οταν μια γυναικα βρει κατι να της αρεσει θα βρει κ τον τροπο να το αγορασει!!ολες μας το κανουμε αυτο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνησω απολυτα μαζι σου γιατι το εχω πει πολλες φορες κι εγω αυτο με τις υποτιθεται χειροποιητες δημιουργιες .. που το μονο που κανουν περνανε τις χαντρες σε ενα κορδονι και αυτο ηταν! Ειναι αυτο που λεγαμε οτι εν καιρο κρισης η καθε μια ξεκιναει με οτι πιο απλο για να βγαλει το χαρτζιλικι της αλλα οπως ειπαμε μην τα πουλανε "χρυσα"!

      Διαγραφή
    2. Θα συμφωνησω απολυτα μαζι σου γιατι το εχω πει πολλες φορες κι εγω αυτο με τις υποτιθεται χειροποιητες δημιουργιες .. που το μονο που κανουν περνανε τις χαντρες σε ενα κορδονι και αυτο ηταν! Ειναι αυτο που λεγαμε οτι εν καιρο κρισης η καθε μια ξεκιναει με οτι πιο απλο για να βγαλει το χαρτζιλικι της αλλα οπως ειπαμε μην τα πουλανε "χρυσα"!

      Διαγραφή
  9. συμφωνώ απόλυτα. πουλάω μέλι, ρακόμελο και κεραλοιφές από κρήτη. έχω πολύ χαμηλές τιμές και δε θα τις ρίξω άλλο...γιατί;;;; γιατί δεν σέβομαι το προιόν μου έτσι. είναι βασικός κανόνας που έχω βάλει και στον άντρα μου.

    αν δε σεβαστούμε οι ίδιοι τα προιόντα μας, πως θα τα σεβαστούν οι πελάτες;

    τα προιόντα που πουλάω, δεν είναι είναι είδη πρώτης ανάγκης, αν λοιπόν έχει κάποιος, θα αγοράσει, αν όχι, ας βρει καλύτερες τιμές αλλά στην ίδια άψογη ποιότητα με τη δική μας.

    είναι κρίμα να απαιτούν να πουλήσω το κιλό το μέλι 5 ευρώ, όταν μόνο εγώ ξέρω τον κόπο, τον χρόνο και το χρήμα που απαιτεί αυτό το χόμπι μας.
    είναι κρίμα να θέλουν στη μισή τιμή τη κεραλοιφή, όταν εγώ παίρνω υλικά μόνο από φαρμακεία, για να διατηρώ τη ποιότητά.
    είναι κρίμα να πουλήσω λιγότερο τη τσικουδιά και το ρακόμελο, όταν το αποστακτήριο, παίρνει δικαίωμα 3-1 και χάνω μεγάλη ποσότητα. όταν τα αμπέλια θέλουν τόση φροντίδα κάθε χρόνο. όταν για να φτιάξω το ρακόμελο σπαταλάω και χρήμα και χρόνο.

    ας σεβαστούμε λοιπόν οι ίδιοι το δικό μας προιόν και δε θα βγούμε χαμένοι.

    φυσικά, επειδή ξέρουμε τις δυσκολίες της εποχής, υπάρχουν και οι προσφορές και τα δωράκια μας στους πελάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω που και πωσ τα πουλάνε τα προϊόντα σας γιατί και εγώ ασχολούμαι με σπιτακες μαρμελάδες,λικέρ ,κεραλοιφες αλλά δεν ξέρω πως να τα πούλησω εάν θέλει κάποια ας μου απάντηση ευχαριστώ πολύ vikidi3@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Βίκη, συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά για διάφορους λόγους είχα αφήσει το blog. Τώρα επανήλθα δυναμικά!
      Λοιπόν, ο τρόπος που ακολουθούμε όλες μας συνήθως είναι το facebook. Μπορείς να κάνεις προφίλ ή σελίδα και να προωθείς τα δημιουργήματά σου. Αν θες γίνε μέλος πολλών ομάδων, είτε χειροτεχνικών είτε όχι και κάνε κοινοποιήσεις εκεί. Εναλλακτικά μπορείς να λαμβάνεις μέρος σε μπαζάρ που οργανώνονται και να στήνεις πάγκο. Συνήθως κόβουν αυτοί απόδειξη για σένα, κι απλά αφαιρούν το 23% από τις πωλήσεις σου.
      Τέλος υπάρχουν διάφορα site τα οποία προωθούν τα χειροποίητα με το αζημίωτο βέβαια. Άμα σ' ενδιαφέρει κάτι τέτοιο πες μου να σου στείλω μερικά link.

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα και χρόνια πολλά.... Θα ήθελα και εγώ να απαντήσω σε αυτό το thread. Φτιάχνω πράγματα από μικρή, ασχολούμαι με τη συναρμολόγηση κοσμήματος (χαντρούλες, συρματάκια κλπ) και με την παραγωγή ενδύματος. Το ρούχο το έχω σπουδάσει σε σχολή 3ετούς φοίτησης και το κόσμημα σε διάφορα εργαστήρια και mini courses.

    Επίσης φτιάχνω διάφορες κατασκευές κυρίως new age χαρακτήρα με πηλό, ξύλο, πέτρα και φυσικά υλικά.

    Δεν πουλάω τίποτα, ενίοτε χαρίζω σε φίλους αν και σκέφτομαι να ανοίξω ένα κατάστημα etsy.

    Επίσης τυχαίνει να έχω μία φιλη που είναι επαγγελματίας κεραμίστρια και βγάζει πολλές σειρές σε παραγωγή και πουλάει σε καταστήματα art and craft σε όλη την Ελλάδα. Ετσι έχω δει και το πιο επαγγελματικό κομμάτι στην χειροτεχνία.

    Αυτό που έχω να πω, ως άνθρωπος που έχει μία ιδέα για το πως φτιάχτηκε το κάθε πράγμα είναι το εξής.

    Συχνά είναι πολύ υπερτιμημένα τα πράγματα. Ιδίως τα ρούχα αλλά και τα κοσμήματα. Οταν είναι πολύ υπερτιμημένα, κάνω μία νοητική σημείωση του αντικειμένου που μου άρεσε, και πάω και το φτιάχνω μόνη μου μετά με ελάχιστα έξοδα.

    Οταν η τιμή είναι ικανοποιητική, είναι χαρά μου να υποστηρίξω κάποιον που ασχολείται με την χειροτεχνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωστόσο, μια και είδα πολλές αναρτήσεις σχετικά με την ώρα που μας παίρνει να φτιάξουμε κάτι, θα ήθελα να σχολιάσω πάνω σε αυτό.

    Κάποτε γνώρισα έναν τύπο που έφτιαχνε κοσμήματα. Συμπαθητικά μεν, πανάκριβα δε. Τα κοστολογούσε ως εξής κόστος υλικών + 30 ευρώ η ώρα εργασίας + κοστολόγηση της "φαντασίας" .
    Τώρα ο άνθρωπος αυτός ισχυριζόταν πως ένα βραχιόλι του έπαιρνε 1 εβδομάδα να το φτιάξει. Προφανώς μιλάμε για κομμένα μέταλα και όχι για απλή συναρμολόγηση. Ηταν ένας άνθρωπος εξαιρετικά νωχελικός που δεν είχε τον απαραίτητο εξοπλισμό και έκανε τα πάντα στο χέρι (για παράδειγμα είχε μόνο σέγα χειρός δεν είχε ηλεκτρική σέγα που κόβει πολύ πιο εύκολα και σε διευκολύνει).

    Το ότι του έπαιρνε 1 βδομάδα να φτιάξει κάτι δεν έχει καμμία σχέση με τον αντικειμενικό ή επαγγελματικό χρόνο κατασκευής του αντικειμένου. Γιατί να πληρώσω εγώ τον έξτρα χρόνο που του παίρνει να φτιάξει κάτι λόγω απειρείας, μη εξοπλισμού η καθαρά λόγω της γενικευμένης βραδύτητας που τον διακατέχει ως άνθρωπο;;;;;

    Παρομοίως, η καθηγήτριά μου έκοβε πατρόν για παλτό (θεωρείται πολύ πολύπλοκο πράγμα) μέσα σε 1 ώρα, εμένα μου έπαιρνε 2 μέρες όταν μάθαινα. Θα μετακυλίσω το κόστος της δικής μου ατεχνίας -άρα παραπάνω χρόνου- στον πελάτη;;;;;

    Κάθε φορά που ακούω κάποιον να μου λέει πόσο του παίρνει για να κατασκευάσει κάτι, ελαφρώς εκνευρίζομαι. Οι χρόνοι είναι πολύ σχετικοί.

    Καταλαβαίνω πως ένα χειροτέχνης που βγάζει λίγα έξτρα χρήματα από αυτή την δουλειά , συνήθως δεν είναι ένας επαγγελματίας και άρα δεν μπορώ να έχω απαιτήσεις παραγωγής (χρονικά) αλλά αυτό θα πρέπει να το καταλάβει και ο ίδιος, και άρα να κοστολογήσει την δουλειά του αντίστοιχα.

    Τώρα την φαντασία του και την δημιουργικότητά του, την κοστολογεί ο καθένας όπως θέλει. Ωστόσο για όποιον κάνει μία τσάρκα από το ίντερνετ, και διαβάσει 2 περιοδικά και βιβλία κατασκευών, επείσης είναι σαφές πως και αυτή η φαντασία και η δημιουργικότητα είναι σχετική.... δεν ανακαλύπτει τον τροχό κανείς και δεν υπάρχει παρθενογέννηση στην τέχνη.

    Οπότε το να πάρω ένα βραχιολάκι που δεν είναι και το πλέον ευφάνταστο πράγμα και να το πληρώσω σαν να είναι μοναδικό και εξαιρετικό κομμάτι, λίγο μου φαίνεται κάπως.

    Δεν έχω κάνει ποτέ παζάρι στη ζωή μου και ούτε πρόκειται. (Ισως εάν πάω διακοπές στο Μαρόκο, δεν υπόσχομαι).

    Κάτι άλλο που με προβληματίζει κάπως είναι το ότι δεν αναγράφονται ποτέ τιμές. Ούτε στα ιντερνετικά καταστήματα ούτε στους πάγγους κλπ. ΑΥτό με κάνει να πιστεύω πως η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με τα κέφια του χειροτέχνη και ανάλογα με το αν με συμπαθεί, εάν θεωρήσει πως έχω χρήματα ή αν του αρέσω ως γκόμενα για παράδειγμα.

    Το θεωρώ εξαιρετικά μη επαγγελματική προσέγγιση. Τριτοκοσμική θα έλεγα. Τώρα καταλαβαίνω πως τα υλικά έχουν κόστος, γιατί τα αγοράζω και η ίδια και τις ξέρω όλες τις πηγές. Καταλαβαίνω επίσης πως ο μέσος άνθρωπος αμοίβεται στην Ελλάδα 5 ευρώ την ώρα για την εργασία του.

    Ως εκ τούτου, πιστεύω πως ανάλογα θα πρέπει να προσαρμοστούν οι κοστολογήσεις των χειροτεχνημάτων,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φιλες μου,και γω εχω ωρες περσαει να φτιαξω κατι ωραιοσ ολους αρεσαν,τα ηθελαν τζαμπα.Δυστυχως δεν εκτιμουν τον χρονο της κατασκευης και τα εξοδα για τα υλικα.
    Κλεβουν την ιδεα σου,και βρισκεσαι τριπλα ζημιωμενη.Οσο για τους. Φιλους,επαψα να τα. Χαριζω γιατι κι αυτοι δεν αγοραζουν ποτε τιποτε.Οσοι χειροτεχνες ζουν απο αυτη την δουλεια, ειλικρινα τους. Συγχαιρω διαθετουν το πακετο καλλιτεχνης και εμπορας.Μπραβο τους!!!





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εφτιαχνα και εγω κοσμηματα ... Αλλα πολλες φορες νευριασα με τους πελατες ... Ηθελαν να τα αγορασουν σε τιμες οπως στα κινεζικα ...ετσι σχεδον σταματησα να φτιαχνω κοσμηματα δεν μου αρεσει να φτιαχνω και να στελνω αντικαταβολη και να μου τα γυριζουν πισω .....τον κοπο δεν τον κοιταζει κανενας ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχύει ότι ο κόπος δεν εκτιμάται, αλλά είναι κρίμα να εγκαταλείψεις κάτι που σου άρεσε. Ας μην ξεχνάμε ότι κάτι που μας αρέσει,ένα χόμπι, δεν το κάνουμε μόνο για να κερδίσουμε χρήματα...

      Διαγραφή
  15. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑΝΝΑ30 Ιανουαρίου 2017 στις 2:51 π.μ.

    γεια σας,ασχολουμαι κι εγω με το πλεξιμο με βελονακι.Πως θα μπορουσε να υπολογιστει το κοστος ενος πλεχτου?Εκτος των υλικων,πώς μπορει να εκτιμηθει ο χρονος που απαιτειται π.χ. για το πλεξιμο ενος τραπεζομαντηλου.Θα ηθελα πολυ να ακουσω τη γνωμη σας αν εχετε σχετικη εμπειρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητή Γιάννα δεν ασχολούμαι καθόλου με πλέξιμο ή βελονάκι και δε γνωρίζω. Υπάρχουν σελίδες με το αντικείμενο σου στο facebook. Μπορείς να μπεις εκεί και να συνομιλήσεις με άτομα που ξέρουν. Επίσης κάνε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο με προϊόντα σαν τα δικά σου να δεις τι τιμές έχουν.

      Αυτό που μποροώ να σου πω εγώ είναι πως ο αντικειμενικός χρόνος για οτιδήποτε φτιάχνουμε είναι σημαντικός, είναι η τέχνη και η προσοχή που βάζουμε και πρέπει να συνυπολίζεται σημαντικά στην τιμή.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας.

      Διαγραφή
  16. Κορίτσια Καλησπέρα
    Θέλω να φτιάξω ένα eshop με χειροποιητα προιοντα που να πουλάει στο εξωτερικό. Εγώ φτιάχνω θεραπευτικα μείγματα από αιθερια ελαια αλλά θέλω να το εμπλουτίσω με διάφορες κατηγορίες. Δυστυχώς δεν έχω τον χρόνο, ίσως και όχι το ταλέντο το για να μάθω να φτιάχνω διάφορα πράγματα. Θέλω να συνεργαστώ με άτομα που φτίχνους χειροποίητα πράγματα και να τους τα προθωμανικά στο εξωτερικο. Όσο ποιο ιδιαίτερα και σπάνια τόσο πιο καλά γιατί ο ανταγωνισμός φυσικά είναι μεγάλος. Φυσικά με το αζημίωτο προς τον κατασκευαστή αλλά και σε μια λογική τιμή για να μπορώ να μεταπουλω καθώς θα υπάρχουν και έξοδα από μεριάς μου . Οποα ενδιαφέρετε ας μου στηλει email στο medic.seminars@gmail.com μαζί με μερικές ενδεικτικές φωτογραφίες και μια περιγραφή του τι φτιάχνει. Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. καλημέρα
    ασχολούμαι με το κόσμημα μέταλλο, μακραμέ, μικρουφαντική, έχω τελειώσει σχολή,έχω πληρώσει για σεμινάρια, αλλά δυστυχώς και εγω πλέον το έχω κρατήσει μόνο ως χόμπυ,οι γνωστοί τα θέλουν τζάμπα ή θέλουν με 2 η 3 ευρώ,κατανοοώ ότι δεν υπάρχουν χρήματα,αλλά εμένα τα υλικά δεν μου τα δίνει κανένας τζάμπα είναι πανάκριβα, και βεβαίως δεν συζητάω για τον κόπο και τον χρόνο που χρειάζεται.Οσο αφορά τα διάφορα υποτιθέμενα site και κυρίως συγκεκριμένο και εκεί η κατάσταση ειναι χάλια θέλουν φτηνιάρικα για να πουληθούν με 5 ευρώ με το πρόσχημα ότι ειναι για νέους και θέλουν φρέσκιες και μοντέρνες ιδέες. Δυστυχώς ειναι όλα της προχειρότητας όπως άλλωστε όλα σε αυτή την χώρα. Αλλα με τίποτα δεν πρέπει κανένας να υποτιμάει το ταλέντο του και να τα πουλάει σε εξευτελιστικές τιμές, γιατι πραγματικά δεν αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Φρόσω,

      Τα ξέρω όλα αυτά και έχεις δίκιο. H κατάσταση είναι χάλια και όποια επένδυση κι αν κάνεις είτε για υλικά είτε σεμινάρια πάει στράφι. Ωστόσο, ξέρω ότι διαδικτυακά υπάρχει ελπίδα. Από τα ελληνικά το jamjar λένε ότι είνια αξιόλογο, αλλά για εμένα η καλύτερη επιλογή είναι το etsy. Απευθύνεσαι σε παγκόσμιο κοινό και αν το χειριστείς σωστά μπορείς σε κάποια χρόνια να έχεις αξιόλογη πελατεία. Υπάρχουν βέβαια πολλά tips και πρέπει να αφιερώσεις 50% στην προετοιμασία και το marketing για το ηλεκτρονικό σου κατάστημα 50% στις δημιουργίες σου. Τσέκαρε το και αν έχεις κάποια απορία ευχαρίστως να σε βοηθήσσω.

      Διαγραφή
  18. ευχαριστώ για την απάντηση, και εγω etsy σκεφτόμουν, διότι δεν θεωρώ οτι υπάρχει κάτι άλλο πιο αξιόπιστο αυτή την στιγμή. θα τα πούμε

    ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή